Szabó P. Szilveszter
Bemutatkozás
Az oldal Szabó P. Szilveszterrel, az Operettszínház vezető szólistájával foglalkozik. Azon vagyok, hogy minden információt, amit csak érdemes Szilveszterről tudni, megosszam veletek. Az oldal 2009.11.05-én nyitotta meg kapuit, azóta töretlen lelkesedéssel szerkesztem.
Szabó
Téma: Szabó P. Szilveszter
Szerkesztő: Kittinkatt
Nyitás: 2009.11.05.
Design: 21.vs.
Elérhetőség: katt
Az oldal nem áll kapcsolatban sem Szilveszterrel, sem az Operettszínházzal!

OLDAL || SZILVESZTER

 
Extrák
 
 
 
Koprodukciók
 
Társalgó
 
Aktuális munkák
ElisabethElisabeth
Típus: DVD
Bemutató: ??.??.
Felvétel: 2009.08.21.-22.
Szerep: Őfelsége, a Halál
 
Látogatók
Indulás: 2006-01-27
 
Hónap videója

 
Naptár
01.03. 18:00 - Rómeó és Júlia
01.04. 19:00 - Rómeó és Júlia
01.07. 19:00 - A Szépség és a Szörnyeteg
01.08. 15:00 - A Szépség és a Szörnyeteg
01.10. 19:00 - Rebecca
01.13. 19:00 - Mario és a varázsló
01.14. 19:00 - Mario és a varázsló
01.15. 19:00 - Mario és a varázsló
01.17. 19:30 - A kaukázusi krétakör
01.18. 19:30 - A kaukázusi krétakör
01.19. 19:00 - Koldusopera
01.20. 19:00 - Koldusopera
01.22. 19:00 - Miss Saigon
01.23. 19:00 - Miss Saigon
01.25. 19:00 - Miss Saigon
01.27. 19:00 - Szentivánéji álom
01.28. 15:00 - Szentivánéji álom
01.29. 15:00 - Abigél
01.30. 17:00 - Abigél
02.11. 19:30 - A kaukázusi krétakör
02.12. 15:00- A kaukázusi krétakör
02.13. 19:30 - A kaukázusi krétakör
02.14. 19:00 - Koldusopera
02.15. 19:00 - Koldusopera
02.22. 19:00 - Koldusopera
02.23. 18:00 - Koldusopera
03.04. 15:00 - Átutazók

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Cikkek
Cikkek : Így látta egy gyümölcstermesztő – A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR

Így látta egy gyümölcstermesztő – A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR

Kittinkatt  2011.12.03. 23:16

Gruse gyermekén, azaz a fóliába csavart csutkabábun kívül szinte semmi brechti nincs e Brecht-előadásban. Műfajt vesztve, műfajt keresve, zenés darabbá hízva, középfajú színművé fogyva kerekítgeti magát a Krétakör. KRITIKA
 
Forrás: kultura.hu

A sorsolás véletlene dönti el, a Budapesti Operettszínház Raktárszínházának nézőterére igyekezők fehér vagy barna köpenybe bújhatnak-e. Előbbi a drámabeli kolhoz-keretjáték grúz kecsketenyésztőinek, utóbbi a gyümölcstermesztőknek a viselete. Sok értelme nincs a váratlanul kölcsönbe kapott jelmezt felöltenünk: a publikum ruházata jelentés nélkül marad. A törekvő népi játék a közönségnek sajtot kínálgató egyszerű zajlása elillan, ahogy a termékeny völgy birtoklásáért folyó küzdelemből is kiiktatódik az álkonfliktus. A két csoport a megegyezés örömére együttesen lát neki bemutatni egy kínai gyökerű, dupla tanmesét. Legkevésbé sem az olyan stílusok valamelyikében, amely tőlük várható lenne, hanem a stílustalanságig váltogatva a közelítéseket, megoldásokat.
 
Pedig nem indulna rosszul a dolog. A ceremóniamester Énekes úgy érkezik, mint egy hányavetin fölényes vidéki celeb. Tollával autogramot ad ájuldozó rajongója kebelére. A figurát azonban Somogyi Szilárd rendezése nem tartja e laza, kritikai látásmódot és iróniát ígérő regiszterben. Szabó P. Szilveszter átvált az általa oly sokszor jól formált sötét angyalba, aki mosolytalan bábtáncoltatóvá, lojális súgóvá, mindentudó háttéremberré komorul. Árnyékká, árnnyá. A legtöbb váltás, változás hasonlóan megokolatlan és előnytelen. Bár a díszlet egy közös szövetkezeti helyiség klozetjaiból és zuhanyozóiból állna – még Acdak bírói széke is egy vécécsésze lesz –, valami óriási csöves-rácsos tákolmányt is aláeresztenek néha a szűk térbe. A puskákat felmosófák jelzik – egy erőszakos jelenet viszont naturalisztikus bugyiletépéssel, ordibálással, sikoltással, köpködéssel megy végbe.
 
A történet lényege: Gruse, a jóságos szolgáló magához veszi a fenséges anyja által a háborús viszonyok közepette sorsára hagyott csecsemőt. Menekíti, táplálja, bármi áron védi, szívből szeretve neveli. Amikor azonban a béke kitörésekor „gyermekelhelyezési perre” kerül sor, a harcból megtérő vőlegénye miatt nem vallhatja sajátjának a kicsit. Egyszerre kell igent és nemet mondania fogadott kisfiára. Mindaddig, amíg a bibliai, salamoni döntés és a krétakör-próba keveréke meg nem oldja a helyzetet. Ehhez a szálhoz képest minden más mellékes, főleg azért, mert a már gyakorlott rendezőnek ismert, de a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mester szakos növendékeként ezzel a rendezésével vizsgázó Somogyi mit sem állít a brechti példázatosság, a V-effektes történelmi és morális intés erőterébe. Még a háborún meggazdagodó, saját népüket, országukat tönkretevő hercegek aljasságát sem.
 
Sok munkát és sok ötletet feccöltek A kaukázusi krétakörbe, irány és koncentráltság nélkül. A végén például a rajzolt, sorsdöntő kör helyét két darabból összesimuló műfű veszi át – a jin és jang alakjában. Nincs már mód és idő, hogy ezt az üzenetet, rajta-körötte a Bodor Johanna tervezte szövetkezeti táncot a szimbolikus alakzat homályos közhelyességén túl a dráma érdekében adaptáljuk. A rendezés egyébként is folyton intenzív mellékes viszonylatokat támaszt, egyéni játék-elgaloppírozásokat gerjeszt vagy enged, ahelyett, hogy valóban 21. századi Brechtet láttatna. Jantyik Csaba (Hájas herceg) mindvégig cifrázó szerepközelítése, Nádasi Veronika több alakban mutatott kedélyessége, a mellékszerepekben fregolizva odaadóan és tehetségesen dolgozó fiatalok mindenáron karakterizálni igyekvő munkája ugyanúgy visszafogást, tisztítást, korrekciót kért volna, mint a játszóhelyet a mennyezetig felfalni akaró térkezelés, vagy az önmagukból kiáradó epizódok (mint a nevezetes esküvői jelenet Gruse és az állítólag halálán levő paraszt között). Faragó András részeges, furfangos bírója, az igazságtevő jómadár egy reneszánsz komédiában lenne otthon, a szövegmondásba, gesztusrendbe érzékenyen bekeményítő Náray Erikát (Natela Abasvili) még szigorúbb tartás vihetné közelebb a rossz anya, rossz uralkodó elidegenítő rajzához. Leginkább Makranczi Zalán Szimon Csacsavája, a konok, tömör közléseire és sejtelmes szlogenjeire égetett, füstös pillantású katona mondható Brecht-közeli színpadi létezőnek keserves hűségű vőlegényként. Peller Anna Gruséja a háborútól, pokoljárástól szemernyit sem veszít mesei, fiatal szépségéből, musical-startú játéka kiegyensúlyozott és kifejező. Paul Dessau mindig is problematikusnak, buktatósnak, az előadókat meggyötrőnek tartott zenéje az ő éneklésében nyílik legtágasabbra. (Karmester: Balassa Krisztián.)
A plakát szerint e bemutató az 1992-es kaposvári produkció kamaraváltozata. Nemigen tudom, Eörsi István fordításán-átdolgozásán kívül ez mire vonatkozhat. Ott a díszletet és a jelmezt nem Gyarmathy Ágnes tervezte, realitásigény és stilizáció nem így elegyedett, az interpretáció szárazabb, hőfoka lecsavartabb volt. Valójában nem a rekonstruálhatatlan hasonlóság vagy különbség számít. Barna köpenyembe burkolva zavaróan széttartónak, részben ezért sokszor unalmasnak találtam e Krétakört. A végén a mindig-jó-nézni premier-örömben a színészeken kívül is sokan meghajoltak, de Bertolt Brecht ábrázata nem sejlett mögöttük.

 

3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!